Ilgın (Tamarix) Yetiştiriciliği

TAMARİX (ILGIN) YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Violales
Familya: Tamaricaceae
Cins: Tamarix sp.
Genel Özellikleri
Batı Avrupa, Akdeniz çevresinden, Doğu Asya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yaşayan 80 kadar türü vardır. Yazın yeşil ağaç veya çalı formundaki bitkilerdir.



Resim :Tamarix bitkisinin dal yapısı
Dalları ince uzun, kamçı görünüşlüdür. Yaprakları yeşil veya mavimsi yeşil renkli, pul yaprak biçiminde, dal üzerinde kiremit gibi birbiri üzerine yatmış durumda ve almaçlı dizilmiştir. Göz alıcı olan çiçekleri sürgün ucunda genellikle bileşik salkım durumunda, pembe eflatun rengindedir.
Üretimi
Çoğaltılması odun çeliği ile yapılmaktadır. Çelikler kasım – aralık aylarında 20 – 25 cm uzunluğunda hazırlanır. Çelikler kışın kum içerisinde tutulur. İlkbaharda çelikler kallus oluşturur. Sonbaharda 50 – 80 cm boya gelirler.
Ekolojik İstekleri
Bol güneşli, step ve çorak topraklarda, akarsu kıyılarında kireçli, kumlu, çakıllı ve tuzlu topraklarda yetişebilir.
Peyzajda Kullanımı
Deniz kıyısı ve rüzgârlı yerlerde kullanılabilir.
Önemli Türleri
 Tamarix tetrandra : İlkbahar Ilgını
Güney Doğu Avrupa ile Batı Asya’da doğal olarak yaşar. Ülkemizde Marmara, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doğal olarak yaşar.



Resim : Tamarix sp.
Yazın yeşil, 5 metre kadar boylanabilen ağaççık veya çalı formundaki bitkilerdir. Dalları kamçı görünümlüdür. Yana doğru yayılmış ve sarkmış durumdadır. Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. Kumlu ve humuslu toprakları sever. Kuru, kurak topraklarda yetişebildiği gibi yüksek tuzlu ve ıslak topraklarda da yetişebilmektedir. Güneşli ve sıcak iklimleri sever. Şiddetli donlardan zarar görür.
Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
En çok görülen zararlı kabuklu bit, hastalık ise küllemedir.
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Ilgın (Tamarix) Yetiştiriciliği Ilgın (Tamarix) Yetiştiriciliği Reviewed by Unknown on 23:05 Rating: 5

Hiç yorum yok