Süs Bitkilerinin Yumrularla Üretimi

Yumrularla Üretim
Yumrular ile çoğaltma ya bütün olarak ya da her biri bir göz içeren parçalar halinde dikilmesi yoluyla yapılır. Patateslerin çoğaltılmasında kullanılan bu küçük yumru parçalarından çoğunlukla tohum diye söz edilir. Yeni bitkinin gelişmesinde kullanılacak yumru parçalarının yeterli miktarda besin maddesini sağlayabilmesi için 30–60 g ağırlığında olması gerekir.

Resim : Soğanımsı yumru gövde
Yumruların bölünmesi dikimden kısa bir süre önce keskin bir bıçakla yapılmalıdır.Kesit yüzeyinde yaralar, materyalin ılık ve yüksek nemli şartlarda dikimden 2–3 gün önce tutularak yaraların kabuk bağlaması sağlanır. Bu süre içinde kesit yüzeylerinde yaralar kapanır ve tohum parçası kuruma ve çürümeye karşı korunmuş olur.
Caladium yumruları ticari olarak üretilir. Bu yumrular çoğunlukla her parçada iki tomurcuk veya göz bulunacak şekilde bölünür. Bölünen bu parçalar 8–10 cm derinliğe, sıra üzeri 10–15 cm, sıra arası 45–60 cm olacak şekilde dikilir. Hasat kasım ayında yapılır. Daha sonra yumrular 6 hafta veya yapay koşullarda 48 saat kurutulur. Bundan sonraki saklama 15 0C’den aşağı sıcaklılarda yapılmalıdır.


Resim: Birkaç göze sahip Caladium yumru





Resim :Yumrunun iki parçaya ayrılması





Resim : Parçanın fungus ile muamele edilmesi







Resim: Yumrunun dikimi
Süs Bitkilerinin Yumrularla Üretimi Süs Bitkilerinin Yumrularla Üretimi Reviewed by Unknown on 10:44 Rating: 5

Hiç yorum yok