Süs Bitkilerinin Soğanla Üretim
Soğanlarda Üretim



Soğanlar 4 farklı şekilde üretilir.
Yavrularla üretim: Yavru oluşumu birçok soğanlı bitkinin çoğaltılmasında basit ve güvenilir bir yöntemdir. Lale, nergis soğanlarının çoğaltılmasında bu yöntem yeterince çabuk sonuç verir. Fakat zambak, sümbül ve amarillis için çok yavaş bir yöntemdir.Yavrular eğer ana soğandan ayrılıp koparılmazlarsa birçok yıl bitişik halde kalabilir. Bunlar anaçtan özenle bir kısım kök çevresi içerecek şekilde ayrılır ve esas yerlerine ekilir. Geride kalan ana soğan verim yönünden yeterli olmadığı için pazar değerini de kaybeder. Bunlar ancak bölme yöntemiyle üretim için kullanılır. Soğanın cinsine ve yavruların iriliğine bağlı olarak yavruların çiçeklenme iriliğine erişmesi birkaç büyüme mevsimine ihtiyaç gösterir.
Gövde çelikleriyle üretim: Zambak gibi bitkilerde üretim gövde çelikleriyle yapılır. Bu yöntemde çelikler çiçeklenmeden kısa bir süre önce hazırlanır. Diğer bitkilerde olduğu gibi çeliklerde kök ve sürgün oluşumu yerine yaprak koltuklarında soğancıklar oluşur. Bu soğancıklar henüz çelikler üzerindeyken kök ve sürgün oluşturur.

Resim : Liliumda gövde çelikleri ile üretilen yavru soğanlar
Pullarla üretim: Zambak soğanı üretiminde kullanılan diğer bir yöntemdir. Bu teknikte her bir soğan pulu soğandan ayrılır ve yetiştirme şartlarına konur. Böylece her pulun dip tarafından soğancıklar oluşur. Her puldan yaklaşık 3–5 soğancık oluşur.Pullarla işleme çoğunlukla çiçeklenmeden sonra yaz ortasında yapılır. Pullama yapılacak soğanlar söküldükten sonra iki dış pul alınır. Pulların soğan merkezine kadar çıkarılıp alınması mümkündür. Pullar kurutulmamalı ve zarar görmesine izin verilmemelidir. Çürüme görülen pullar atılmalı, geri kalan pullar ise toz bir fungusitle ilaçlanmalıdır.
Resim: Hastalıklı yaprakların uzaklaştırılması ve sağlam pulların alınması


Resim : Pulların dikimi ve pulların soğan oluşumunun kontrol edilmesi


Resim : Sürgünlerin saksılara dikilmesi ve üzerlerinin kum ile örtülmesi
Pullar doğrudan doğruya dikilebilirse de eğer bunlar köklendirme ortamlarında 6 hafta 18–20 0C de tutulursa daha iyi sonuç elde edilebilinir. Pullar dikine olarak uzunluklarının yarısı kadar ortama dikilir. 3–6 hafta sonra pulların dibinde küçük soğancıklar ve kökler oluşur. Pullar ya açık alanlara ya da saksılara şaşırtılır.
Yaprak çelikleriyle üretim: İyice gelişmiş yapraklar genellikle çiçeklenmeye yakın zamanda alınır. Bunun için soğanın üstünden tam bir yaprak kesilir ve bu yaprak istenirse iki üç parçaya bölünebilir. Her bir parça çelik köklendirilmesinde, dip kısımları köklendirme ortamına 7–8 cm girecek şekilde yerleştirilir. Köklendirme ortamı alttan ısıtılmalı ve yaprakların kurumamasınadikkat edilmelidir. 2–4 hafta içinde yaprakların dibinde soğancıklar ve kökler oluşur. Bu aşamadan sonra soğancıklar toprağa dikilir
Yaprak çelikleriyle üretim: İyice gelişmiş yapraklar genellikle çiçeklenmeye yakın zamanda alınır. Bunun için soğanın üstünden tam bir yaprak kesilir ve bu yaprak istenirse iki üç parçaya bölünebilir. Her bir parça çelik köklendirilmesinde, dip kısımları köklendirme ortamına 7–8 cm girecek şekilde yerleştirilir. Köklendirme ortamı alttan ısıtılmalı ve yaprakların kurumamasınadikkat edilmelidir. 2–4 hafta içinde yaprakların dibinde soğancıklar ve kökler oluşur. Bu aşamadan sonra soğancıklar toprağa dikilir
Süs Bitkilerinin Soğanla Üretim
Reviewed by Unknown
on
09:37
Rating:

Post a Comment