Dizgotheca


Araliaceae familyasındadır.Önemli türü D.elegantissima'dır.(syn Aralia elegantissima)

Parmak Arayla (Dizygotheca elegantissima)
Genel Özellikleri

Anavatanı yeni Kaledonya ve Güney Denizi Adaları’dır.Yaprakları lif gibi sarkık bileşik, genç iken kırmızımtrak-kahverengi, yaşlandıkça koyu yeşil renkli, yaprak orta damarı belirgindir. Tabiatta 17 türü bulunan Dizygotheca cinsinin D.elegantissima’dan başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri D.veitchii’dir.
İklim İstekleri

Dinlenme döneminde sıcaklığın 15 C’nin üzerinde olduğu yerlerde bulundurulmalı ve yüksek orantılı nem ile muhafaza edilmelidir. Aydınlık yarı gölge yerleri sever. Bitkinin zarar görmemesi için direkt güneş ışığından korunmalıdır.
Toprak İsteği
John Innes saksı kompostu No.2 veya 3’te iyi gelişir. No 2: Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. No:3 ise Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur. Ayrıca hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü, kum ve odun kömürünün karışımıyla elde edilen harç da kullanılır. Bir başka harç ise, yine hacim olarak 3 kısım turba,3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak,1 kısm yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumdan oluşan bir karışımdır.
Ekim ve Dikim
Üretimi tohum ile Şubat-Nisan ayları arasında yapılır. Tohumlar herhangi bir tohum kompostuna ekilebilir. Çimlenme için gerekli sıcaklık 21 C’dir. Çıkan fideler John Innes saksı kompostu No.1 ile şaşırtılırlar.
Gübreleme
Genç bitkilerde her yıl,yaşlı bitkilerde ise 2-3 yılda bir saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1-2g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
İlkbahar ve Yazın orta derecede su verilmelidir. Çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Ancak bitkinin yaprakları sürekli su püskürtülmesine karlı duyarlıdır. Dinlenme döneminde verilen su miktarı, saksı toprağı tümüyle kurumayacak şekilde azaltılmalıdır.
Budama
Düzenli bir budama gerektirmez. Aşırı büyümüş bitkilerin Gövdesi topraktan itibaren 5 cm kalacak şekilde Mart ayında kesilebilir.
Hastalık ve Zararlıları
Önemli Zararlıları Yaprak Bitleri, Kabuklu ve Unlu Bitler’dir. Kabuklu ve Unlu Bitler Kabuklu bitler; koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür.

Kaynaklar:
Süs Bilgileri-Prof.Dr. Ahmet Mengüç

Dizgotheca Dizgotheca Reviewed by Unknown on 12:20 Rating: 5

Hiç yorum yok