Dieffenbachia Yetiştiriciliği


Dieffenbachia Araceae familyasındandır. Doğal olarak Güney Amerika'da yaşar ve 27 türü vardır. Herdem yeşil bitkilerdir. Gayet dekoratit yapraklara sahiptirler. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde yeşil üzerine beyaz teke veya şeritti formları önem kazanmıştır ve birçok kültür tormu elde edilmiştir. Önemli türleri D. amonena ve D. exotica, D. plcta'dır. Yaprak ve gövdesi yendiğinde zehirli etkiye sahiptir.
Gölge ve yarı gölgede yetişebilir. Nisbi nemi yüksek ve sıcak (20-25°C) yerleri tercih eder. Kış aylarında 10-13'C'de muhafaza edilmelidir. 10°C'nin altına düştüğünde zarar görebilir. Sulama yaz aylarında fazla yapılmalı ve kış aylarında azaltılmalıdır. Sulama suyu olarak kireçsiz su kullanılmalı ve fazla sıcaklarda yapraklarına su püskür-tülmelidir. Esas gelişmesini Mayıs-Aralık ayları arasında gösterir. Gelişme devresinde bol bitki besin maddesi sıvı olarak verilmelidir.
1 veya 2 yılda bir Mart, Nisan aylarında saksı değiştirmesi yapılır. Saksı toprağı olarak i kısım torf, 1 kısım bahçe toprağı, 1/4 kısım iyi yanmış ahır gübresi ve 1/4 kısım kum karışımı kullanılır.
Üretimi baş ve gövde çelikleriyle olur. Çelikler 5 cm uzunluğunda kesilir ve kesim yeri odun kömürü tozuna batırılır. Toprak sıcaklığı 28-30'C olmalıdır. Çelikler Aralık. Ocak aylarında hazırlanır. Su kaybını önlemek için yaprak rulo halinde rafya ile bağlanır ve üzerine sık sık su
püskürtülür. Bu şartlarda 2-3 haftada köklenme olur. Köklenen çelikler daha önce açıklanan harç içine dikilirler.

Kaynak : Süs Bitkileri Prof.Dr. Ahmet MENGÜÇ



Dieffenbachia Yetiştiriciliği Dieffenbachia Yetiştiriciliği Reviewed by Unknown on 12:20 Rating: 5

Hiç yorum yok