ALBİZZİA (GÜLİBRİŞİMLER)YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae
Alt Familyası : Mimosoideae
Cins: Albizzia sp.
Genel Özellikleri
Yeryüzünde 50 kadar türü vardır. Asya, Afrika ve Avustralya’da tropik ve subtropik bölgelerde doğal olarak yaşarlar. Çalı, ağaççık ve ağaç durumunda bulunurlar.
Resim : Albizzia bitkisinin sürgünü
Yazın yeşil olup, yaprakları bileşik tüysü yaprak durumundadır. Yaprakçıklar küçük ve çok sayıdadır. Çiçekleri saplı başçık veya başak durumundadır. Meyve 10 – 20 cm uzunluğunda ve bakla biçimindedir. Çabuk büyür.
Resim : Gülibrişimin genel görünüşü
Üretimi
Tohum ve kök çeliği ile üretilir.1.3. Ekolojik İstekleriSıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilmesi uygundur. Güneşli yerleri, taze serin ve derin toprakları sever. Ağır topraklarda da yetişebilir. Kurak ve kumsal yerlerde yetişebilirler. Kumulların durdurulmasında kullanılır.1.4. Peyzajda KullanımıÖn bahçelerde, bina yakınlarında tek, parklarda grup hâlinde kullanılır. Dar bahçelerde pek kullanılmamalıdır. Rüzgâra kuytu yerlerde dikilmelidir.
Önemli Türleri
Albizzia julibrissin: Gülibrişim, İpek AğacıAsya’nın tropikal bölgelerinde, özellikle İran’da yetişir. Ülkemizde de yetiştirilir. İnce ve hafif dokulu bir ağaçtır. 10 -12 m boy, yayvan ve dağınık tepe oluşturan bir ağaçtır.Yaprakları bileşik tüysü yapraklı, 11 – 25 adet birinci kat tüysü yaprak olup, bunların her birinde 40 – 60 adet yaprakçık bulunur. Yaprakçıklar 1 cm kadar uzunlukta ve tırpan biçimindedir. Gece yukarı doğru kalkarlar ve uçları birbirine değer.
Resim: Albizzia julibrissin
Haziran- temmuzda açan çiçekleri açık pembe renkli güzel kokuludur. Baklaları 10 – 15 cm uzundur. Üretimi daha çok tohumla olur. Tohumlar sonbaharda toplanır. Tohumların kabuğu su geçirmez, bunun için kısa bir süre sülfirik asitle muamele yapılır ve erken ilkbaharda ekilir. Eğer bitkiler tüplere dikilecekse, kışın soğuklardan zarar görebilir. Bunun için bu aylarda serada tutulmalıdır. Diğer bir yöntem ise, 8 – 10 cm uzunluğunda, 1 cm çapında hazırlanan kök çelikleri, ilkbaharda dikilerek kolayca köklenir.
Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Önemli hastalık ve zararlısı yoktur
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Post a Comment