Keçi Sakalları,ispirya ( Spırae )


Spırae (Keçi Sakalları)
Rosaceae familyasından olup, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşayan 100 kadar türü vardır. Yazın yeşil, çalı formundaki bitkilerdir. Yaprakları sarmal dizili, kenarları dişli, nadiren tamdır. Çiçekleri erselik, beyaz, kırmızı veya sarı renkli olabilir. Çiçekler salkım veya bileşik salkım formundadır. Meyve kapsül biçiminde ve 2-10 tohum bulunur.
Spiraea'lar nemli, tınlı topraklarda iyi gelişirler. Bol ışıklı yerleri tercih ederler. Spiraea' la-rın bir çok türü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bu arada türler arasında yapılan me-lezlemelerle bir çok hibrit elde edilmiştir.
Spiraea arguta

Yazın yeşil, 2 m kadar boylanabilen çalılardır. Avrupa. Asya ve Kuzey Amerika' da doğal olarak yaşar. Dalları ince ve birbirini üzerine sarkmış durumda, yaprakları 4 cm uzunlukla, mızrak biçiminde, kenarları dişli, açık yeşil renkli, çiçekler çok çiçekli, bileşik salkım durumunda, beyaz renkli ve dalların her tarafında bulunur. Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenır.
Güneşli yerleri sever, ancak gölgeyede dayanıklıdır. Diğer türlere nazaran kurağa daha dayanıklıdır.
Spiraea vanhoutei

2 m kadar boylanabilen çalılardır. Dalların ucu aşağı doğrı kavislidir, yaprakları 3-4 cm uzunlukla, uzun yumurta bici minde. 3-5 parçalıdır, yaprak kenarları testere dişli, üst yü zü koyu yeşil renklidir. Çiçekler bileşik şemsiye durumun da. beyaz renkli ve Mayıs-Haziran aylarında açar.
Spiraea bumalda



80-100 cm kadar boylanır. Yapraklan 2-3 cm uzunlukta, uzun yumurta biçiminde, kenarları testere dişildir. Çiçekleri bileşik şemsiye durumunda, pembe renkli ve Haziran ayında açar.
Üretimi
Çoğaltılmaları ayırma ve çelikle olur.
Ayırma özellikle S- sallcifolia ile bazı türlerde uygulanır. İlkbaharda sükülen ana bitkiler dipten bir parça kök ihtiva edecek şekilde ayrılarak, yeni bitkiler elde edilir.
Çelikle üretimde, çelikler değişik zamanlarda değişik tiplerde hazırlanır. Çelikle üretimde en kolay yol, Ekim - Kasım aylarında 15 cm uzunluğunda hazırlanan odun çelikleriyle olur. Hazırlanan çelikler herhangi bir hormonla muamele edilmeden, açık araziye dikilirler. İlkbaharda köklenen çelikler sonbaharda şaşırtılırlar.
Diğer bir çelikle üreiim yolu, Temmuz ayında o yılki sürgünlerden 5 - 7.5 cm uzunluğunda hazırlanan yeşil çeliklerle olmakladır. Hazırlanan çelikler, gene hormonla muameleye gerek kalmadan soğuk yastıklara dikilirler. Çeliklerin üzeri ayrıca naylonla örtülür. Dikimden takriben 5 halta sonra %100'e yakın oranda köklenme elde edilir. Köklenen çelikler sonbahar veya ilkbaharda geliştirme yastıklarına şaşırtılırlar.
Çelikle üretimde üçüncü yol ise. çelikler Haziran ayında bir Önceki yöntemde anlatıldığı gibi hazırlanır. Hazırlanan çelikler alçak tünellere dikilirler. Bu yöntemde de hormonla muameleye gerek kalmadan %100'e yakın oranda köklenme elde edilebilir. Ancak sonbaharda, şaşırtılma zamanında kuvvetli bir kök sistemi elde edebilmek İçin %0.8'lik toz IBA ile muamele edilirler. KÖklenen çelikler gene sonbaharda geliştirme yastıklarına şaşırtılırlar.
Keçi Sakalları,ispirya ( Spırae ) Keçi Sakalları,ispirya  ( Spırae ) Reviewed by Unknown on 04:53 Rating: 5

Hiç yorum yok