Adi Daldırma ile Üretim

Adi daldırma, anaç bitkinin bir dalının toprağa doğru bükülmesi, toprağa giren kısmın toprakla veya köklendirme materyali ile örtülmesi ve dalın uç kısmının topraktan dışarı çıkarılması şeklinde yapılır. Dal uçtan itibaren 15-30 cm uzaklıktaki bir noktasından toprak yüzeyi ile bir dik açı yapacak şekilde bükülür. Toprağa yatırılan dalın alt kısmında bıçakla çizgi açılmasının köklenme üzerinde faydası vardır. Toprak içinde kalan dal parçasının üstü 15 cm toprakla kapatılır. Daldırılan dalı toprakta tutmak için çatal kazık, kalın bir tel veya taş parçası kullanılabilir. Eğer dal esnek olmayıp zor bükülüyorsa dalın gerginliği, daldırma bölgesinin bükülme noktasında bir çentik atmak suretiyle azaltılabilir.
Resim : Bitkilerin daldırılması


Resim: Köklenmiş bitkiler
Adi daldırma normal olarak ilkbahar başında yapılır. Kullanılan dal parçası yaşlı, dinlenme hâlindeki sürgünlerdir. Daldırmada anaç bitkinin alt tarafından çıkan ve yere doğru kolay bükülebilen dalları kullanılır. Bazı hâllerde obur dallar da köklendirme materyali olarak kullanılabilir. İlkbaharda daldırılan sürgünün toprak altında kalan kısımlarında yaz boyunca köklenme devam eder. Sonbahar sonlarında köklenen yeni bitkiler ana bitkiden ayrılarak yerlerine dikilirler. Kışın yaprağını döken türler ise iyi bir budama yapıldıktan sonra araziye dikilirler. Bazı türlerde iyi bir köklenme için 2–3 yıl beklemek gerekebilir.
Daldırma işlemi, sürgünlerin biraz pişkinleşip, yarı odunlaştıktan sonra haziran sonlarında da yapılabilir. Haziran ayında yapılan adi daldırmaya yaz daldırması denir. Yaz daldırması kızılcık, kartopu türlerinde başarılı bir şekilde uygulanır. Ancak bunlar sonbaharda ayrılmayıp kışın yerinde bırakılır, ilkbaharda ayrılıp sökülebilirler veya bir yıl daha köklenmeye bırakılırlar.
Kaynak :Megep
Adi Daldırma ile Üretim Adi Daldırma ile Üretim Reviewed by Unknown on 23:14 Rating: 5

Hiç yorum yok