SARAYPATI ( KASIMPATI) ( Aster (callistephus chinensis) )
Aster (callistephus chinensis)
Saraypatı
Aster'ler ağır olmamak koşulu ile her bahçe toprağında yetişebilir. Yüksek ve orta boylu çeşitler pereniyal bordürler için çok uygundur. Çalı grupları önünde ve çim alanlar içinde de kullanılabilirler. Bodur çeşitleri ise kaya bahçelerinde daha çok kullanılmaktadır.
SARAYPATI (Yazlık aster)
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Uzakdoğu .olan ve bilimsel adında bulunan Callistephus sözcüğü Eski Yunanca'da 'çok güzel taç' anlamına gelen bitki, 1731 yılında Çin'den Avrupa'ya getirilip çiçekler dünyasına tanıtılmıştır. 2580 cm. kadar boylanabilen bir yıllık yarı dayanıklı otsu bitkidir. Sürgünleri pek fazla sayıda dallanan bitkinin sarmal dizilişli, yeşil renkli kenarları, kalın dişli ya da çok parçalı ince yaprakları vardır. Bitki, 410 cm. eninde, iri papatya ya da kasımpatıları andıran yalınkat veya katmerli bileşik çiçeklerini yaz ortasından sonbaharın sonlarına kadar açar. Bu çiçekler beyaz, kreme çalan sarı, pembe, kırmızı, mavi, lavanta mavisi ya da mor renklerde olur. Bileşik çiçeklerin ortasındaki tüpsü çiçekleri çoğu kez sarı renklidir.
Ancak sayılan renklerden ikisini bir arada taşıyarak iki renkli çiçek açan saray patılara da rastlanır. Saray patı bitkisi, çiçek tarhlarında ve bordürlerde görülmeye değer etkiler yaratır. Çiçeği, ince uzun saplarıyla çiçek düzenlemelerine de pek yakışır.
İstekleri ve Üretimi
Saray patı bitkisi bol güneşli ya da hafif gölge ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve süzek (suyu iyi akıntılı) toprakları sever. Yetiştirildiği toprağın asit oranı yüksek ise, toprağın, sönmüş kireç katılarak ıslahı gerekir. Bitkinin üretimi tohumlarıyla yapılır. Tohumları, ilkbaharda beklenen son donlardan altı hafta önce ısıtılmış seralardaki sıcak yastıklara ekilir.
Burada 10 gün içinde çimlenen bitkinin fideleri gelişince, ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçelerdeki hazırlanan yerlerine şaşırtılarak 30'ar cm. aralıkla dikilir. Ancak bu yöntemle üretim oldukça zor ve zahmetli olduğundan, ilkbaharda bitkinin tüpler içinde satılan fidelerinin alınıp bahçeye ekilmesi doğru olur. Saray patı bitkisi yetiştirilirken üç önemli noktayı göz önünde tutmak gerekir:
Mantari hastalıklara tutulacağından saray patılar iki yıl üst üste aynı yere dikilmemeli ve yer değiştirilmelidir. Biryıllık pek çok bitkinin tersine, çiçekleri kesildiğinde saraypatılar çiçek açmayı keser. Bitkinin yapraklan sararıp çiçek açmayı da kesince uzmanlara danışılıp bitkiye dadanan zararlılarla toz ilaç kullanılarak mücadele edilmesi gerekir.
SARAYPATI ( KASIMPATI) ( Aster (callistephus chinensis) )
Reviewed by Unknown
on
15:45
Rating:
Post a Comment