CALLISTEMON VIMINALIS (Fırça Çalısı)


Türkçe Adı: Fırça çalısı
İngilizce Adı: Bottle brush
Familyası: Myrtaceae
Fiziksel Özellikleri: Avustralya kökenli bu bitki dik gövdesi ve informal tacı ile 5-8 metreye kadar uzayabilir. Dalları daha çok sarkıcı formda olan ve bu görüntüsüyle söğüte benzeyen bir forma sahip olan bitki 4-5 metreye kadar yayılır. Hızlı bir büyüme yapısına sahip olan bitki kırmızı renkte, 15 cm civarında şişe fırçasını andıran görüntüde çiçekler açar. Bahar ayları boyunca süren çiçeklenme dönemi iklimin ılıman olduğu yerlerde ikinci kez meydana gelebilir. Yaprakları koyu yeşil renkte, hafif tüylü, kenarı pürüzsüz ve 4-5 cm uzunluğundadır. Dalların ucundaki genç yapraklar bordo yeşil renkte olurlar. Herdem yeşil olan C.viminalis genç bir bitki iken ağaç formunu alabilmesi için herekleme yapılarak destekleme yapılmalıdır. Ayrıca düzenli budamalar yapılarak ağaç güçlendirilir. Bitki yeterli gelişmesini sağladıktan sonra kendi kendine dik duran bir gövde oluşturur ki bu dönemden sonra destekler kaldırılabilir.
Yetişme İstekleri:
Işık: Tam güneşli yerlerden yarı gölge yerlere kadar her mekana uyum sağlayabilir.
Su: Su isteği normal olan bir bitkidir.
Toprak: Her tür toprağa toleranslıdır.
Üretim: Tohumla ve çelikle üretilebilmektedir. Ancak tohumla üretimde meydana gelen bitkilerde yabancı döllenme nedeni ile açılma olacağı için bitkiler özelliklerini yitirebilmektedir. Bu durumda oluşan bitkiler peyzaj açısından değersizdir. Tohumla yetiştirilmeleri durumunda ekimin ilkbahar aylarında sera koşullarında yapılması uygundur. Bu nedenle genel olarak üretim yarı odunlaşmış yeşil çeliklerin köklendirilmesi ile sağlanır.
Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: C.viminalis sarkık formu, kontrollü büyümesi ve göz alıcı çiçekleri ile ev bahçelerinde, patiolarda, şehir parklarında, yaya sirkülasyonunun çok yoğun olduğu ve sürekli yeşil görünebilecek, tacı fazla yayılmayan dar görüntülü bir bitkiye ihtiyaç duyulan durumlara kullanımı ideal olan bir bitkidir. Açık ve yeşil bir alanda tek başına kullanımı bitkinin estetik özelliklerinin daha da vurgulanmasında etkili olur. Ayrıca, binaların beton cephelerinin perdelenmesi ve monotonluğun bir yeşil doku sayesinde kapatılması içinde hem fonksiyonel hem de estetik olarak uygundur. Sıra halinde caddelerdeki refujlere ve yaya yollarının kenarlarına dikilmesi etrafta olan trafiği kapayacak sarkık forma sahip olmasından dolayı tavsiye edilmez. Ama trafiğin tek taraflı olduğu ve yoldan belirli bir mesafe verilerek dikildiği durumlarda yol kenarlarına sıra halinde dikilebilir. Buna en güzel örnek otoyolların şehir içinden geçen kısımlarında kalan kenar alanları verilebilir. Ayrıca bu bitki yüksek bir perdeleme yapılması istenen durumlarda kullanılabilir. Buna en güzel örneği ise, birbirlerine çok yakın olan komşu evleri arası, ya da kötü görüntüsünden dolayı kapatılması istenen trafo ve çöp dökme rampaları gibi durumlar teşkil eder. Trafo etrafında kullanılması durumunda belirli mesafenin verilmesine ve geçen elektrik hatlarına göre bitkilerin yerleşim konumlarına dikkat edilmelidir.
Dezavantajları: Bitkiye lüzumundan fazla su verildiğinde ya da soğuk kış döneminden sonra demir klorozu baş gösterebilir. Rüzgardan taç kısmı zarar görebilir, ağaçta eğilme olabilir, tepeden budama gerektirebilir. Bazı durumlarda zarar çok fazla olursa tepe kısmı tamamen odunsu yapraksız hoş olmayan bir görüntüye sahip olabilir. Rüzgardan korunaklı bir yere dikildiğinde bu problemler meydana gelmez.


Kaynak:web.adu.edu.tr/akademik/.../CALLISTEMON%20VIMINALIS.doc


CALLISTEMON VIMINALIS (Fırça Çalısı) CALLISTEMON VIMINALIS (Fırça Çalısı) Reviewed by Unknown on 13:16 Rating: 5

Hiç yorum yok