Fatshedera


Sarmaşık Ağacı (Fatshedera x lizei)
Yaprakları iri, sert, 5 parçalı ve parlak yeşil renkli, sarılıcı formda iç mekan süs bitkileridir. Fatsia japonica ve Hedera helix arasında yapılan melezlenme sonucu oluşan bir türdür.
İklim İstekleri
Sarmaşık Ağacı, 15C’nin altındaki sıcaklıklarda iyi gelişir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 10-12C arasında olan yerlerde bulundurulmalıdır. Ancak sıcaklık 4 C’nin altına düşmemelidir. Sarmaşık ağaçları yüksek orantılı nem isterler veyarı gölge veya gölge yerlerde iyi gelişir.
Toprak İsteği
Yaprakları iri, sert, 5 parçalı ve parlak yeşil renkli, sarılıcı formda iç mekan süs bitkileridir. Fatsia japonica ve Hedera helix arasında yapılan melezlenme sonucu oluşan bir türdür.
İklim İstekleri
Sarmaşık Ağacı, 15C’nin altındaki sıcaklıklarda iyi gelişir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 10-12C arasında olan yerlerde bulundurulmalıdır. Ancak sıcaklık 4 C’nin altına düşmemelidir. Sarmaşık ağaçları yüksek orantılı nem isterler veyarı gölge veya gölge yerlerde iyi gelişir.
Toprak İsteği
John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
Üretim Tekniği
Üretimi genelde çelikle yapılır. Çelikler uç sürgünleri veya yan sürgünlerden 10-12.5 cm uzunluğunda olmak üzere Temmuz-Ağustos aylarında hazırlanır.Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler.Ortam sıcaklığı 15-18 C’de muhafaza edilmelidir.
Gübreleme
Genç bitkilerde her yıl,yaşlı bitkilerde ise 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Ağustos ayları arası haftada bir kez 1-2 g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
Çok sıcak havalarda Nisan’dan Ağustos’a kadar bolca sulanmalı, yapraklara su püskürtülmelidir. Ekim’den Şubat’a kadar olan dinlenme döneminde ise verilen su azaltılmalıdır.
Budama
Düzenli bir budama gerektirmez. Ancak toplu formda bitki elde etmek için yan sürgünler Mart veya Nisan aylarında kısaltılabilir.
Hastalık ve Zararlıları
Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü ve Kurşuni Küf, zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak Bitleri ve Unlu Bitkilerdir.
Üretim Tekniği
Üretimi genelde çelikle yapılır. Çelikler uç sürgünleri veya yan sürgünlerden 10-12.5 cm uzunluğunda olmak üzere Temmuz-Ağustos aylarında hazırlanır.Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler.Ortam sıcaklığı 15-18 C’de muhafaza edilmelidir.
Gübreleme
Genç bitkilerde her yıl,yaşlı bitkilerde ise 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Ağustos ayları arası haftada bir kez 1-2 g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
Çok sıcak havalarda Nisan’dan Ağustos’a kadar bolca sulanmalı, yapraklara su püskürtülmelidir. Ekim’den Şubat’a kadar olan dinlenme döneminde ise verilen su azaltılmalıdır.
Budama
Düzenli bir budama gerektirmez. Ancak toplu formda bitki elde etmek için yan sürgünler Mart veya Nisan aylarında kısaltılabilir.
Hastalık ve Zararlıları
Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü ve Kurşuni Küf, zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak Bitleri ve Unlu Bitkilerdir.
Fatshedera
Reviewed by Unknown
on
12:23
Rating:

Post a Comment