Daldırmayla Üretimin Tanımı ve Kullanım Nedenleri

Daldırma, ana bitki ile bağlantısı kesilmemiş bir gövde parçasının yine bitkiye bağlı olarak kök oluşturmasıdır. Köklenen gövde daha sonra ana bitkiden kendi kökleri üzerinde büyüyen yeni bir bitki elde etmek amacıyla ayrılır. Daldırılan gövdeye daldırma materyali adı verilir.
Daldırmanın en önemli özelliği, bitkilerin bu metotla köklendirilmesinde daha başarılı olunmasıdır. Diğer vegatatif yöntemlerle kolayca çoğaltılamayan birçok türler, bitkilerin kendi kökleri üzerinde büyümesine imkân veren bu yöntem sayesinde köklendirilebilmektedir. Ancak yöntem yavaştır, el emeği fazla olduğundan masrafı daha fazladır. Bu nedenlerle seri ve ticari üretimde fazla önerilmez. Daha çok amatörlerin bahçelerinde az sayıda üretmeleri için uygulayabilecekleri bir yöntemdir.
Daldırmanın doğal olarak oluştuğu birkaç bitki çeşidinde bu yöntem basit ve ekonomik bir çoğaltma yöntemidir. Bazı durumlarda daldırma ile üretilen bir bitki, çelikle yetişen bir bitkiye oranla daha çabuk büyüyebilmektedir. Bununla beraber daldırılan bitkinin büyüklüğü arttıkça şaşırtma işi de zorlaşacağından, büyük bitkilerin kendi kökleri üzerinde başarılı olarak yetiştirilmeleri için özel önlemlerin alınması gerekir.
Diğer taraftan daldırma pahalı bir çoğaltma yöntemi olduğundan modern fidanlıklarda kullanılan mekanizasyon tekniklerine uymamaktadır. Maliyetin artması kısmen el emeğine olan ihtiyacın artması yüzündendir. Daldırma işlemi aslında basit olmasına rağmen, daldırılmış bitki bakımı için özen ister. Aynı şekilde belirli sayıdaki anaçtan elde edilecek, satılmaya hazır bitki sayısı diğer vegatatif yöntemlere göre daha azdır. Bu metotla üretimde yavaş çalışılır, ana bitkilerin işlenmesi ve yabancı otlarla mücadelenin zor olduğu geniş alanlar oluşur.
Daldırma sırasında kök oluşumunda organik maddelerin etkisi büyüktür. Ayrıca gövdedeki aşındırma işlemleri burada kök oluşumunu teşvik edebilir. Yapılan aşındırma işlemi sonucunda organik maddeler, işlemin yapıldığı nokta etrafında toplanır. Gövde hâlâ ana bitkiye bağlı olduğu halde köklenme bu bölgede gerçekleşir.
Daldırılan sürgüne su ve besin maddesi gönderilmesi devam eder. Çünkü gövde kesilmemiş ve odun dokusu sağlam kalmıştır. Çeliklerin köklenmesi için köklenme gerçekleşene kadar belli bir süre geçmesi gerekir. Oysa daldırma işlemi böyle değildir. Daldırmanın birçok bitki türünde çelikle çoğaltmaya göre daha başarılı olmasının nedeni budur. Daldırmada kök oluşumu devamlı neme, iyi havalanmaya ve köklenme bölgesindeki sıcaklığa bağlıdır. Uzun süreli kuraklık ve ağır topraklar kök oluşumuna engel olur. İlkbahar ve yaz aylarında toprağın üst tabakasındaki yüksek sıcaklık topraktaki nemi azaltır ve onun sıkışmasına neden olur. Bu durum sadece köklenmeyi engellemez, aynı zamanda sürgünlerin de zarar görmesine yol açar.
Kaynak :Megep
Daldırmayla Üretimin Tanımı ve Kullanım Nedenleri Daldırmayla Üretimin Tanımı ve Kullanım Nedenleri Reviewed by Unknown on 23:04 Rating: 5

Hiç yorum yok