Cordyline (Kordilin) Yetiştiriciliği

Liliaceae tamilyasındandır. Doğal olatak Asya, Afrika ve Amerika'da yaşar. Önemli türü C. terminalis (Syn. Oracaena terminalis) hibritleri. değişik alacalı renkli ve 30-60cm uzunluğunda yapraklara sahiptir. Herdem yeşil bitkilerdir. Genellikle Dracaena'larla karıştırılırlar. Ancak onlardan kökleri vasıtasıyla ayırt edilirler. Cordyline kökü yumru şeklinde ve yan kökleri beyazdır. Dracaeana'nın kökleri İse sarı renklidir. Çiçekleri önemli değildir. Daha çok yaprak güzelliği için yetiştirilir.
CORDYLINE TERMINALIS(Kordilin)


Daimi yeşil ağaç veya çalı formunda bitkilerdir. Yeşilin değişik tonlarındaki yapraklara göre birçok varyetesi bulunmaktadır Bu yapraklar, parlak çizgili, kenarları mor veya krem renkli olabilir. Beyaz, krem ve kırmızımsı çiçekler 330 cm'lik saplar ucundadır. Anavatanı Güneydoğu Asya, Avustralya, Pasifik Adalarıdır. Işığı sever, ama direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Uygun rutubet ve sıcaklık (kış ortasında en az 10-12 °C) ortamında tutulmalıdır. Turbali ve humuslu toprakları sever. Yazın sık sık sulanmalı veya püskürtmeyle nemlendirilmeli, kış aylarında çok az su verilmelidir. Ana sürgünden 5-10 cm'lik parçalar halinde kesilerek çimlenme kaplarında 21-24°C sıcaklıkta, her yaprak gözünün köklenmesine kadar bekletilir. Ayrıca, kök sürgünü kullanılarak veya havai daldırma metoduyla da üretilir.
CORDYLINE INDIVISA(Kordilin)


3-8 m boyunda, dikine büyüyen bir gövdeye sahiptir. Tepede 1-2 m uzunluğunda, koyu yeşil ve kılıç şeklinde yaprakları bulunur. Bunların ortasında kırmızı veya beyaz renkte ana damar vardır. Beyaz çiçekleri 60 cm büyüklüğündedir. Çiçeklenme zamanı yaz mevsimidir. Anavatanı Yeni Zelanda'dır İyi drene edilmiş ve gübrelenmiş toprak, bol güneşli ortamlar uygundur Düzenli sulama ister. Dış mekanda korunması gerekir. Minimum sıcaklık isteği 0 °C'dir.
CORDYLINE FRUTICOSA(Kordilin)

Aydınlık, direkt güneş ışığı almayan yarı gölge ve nisbi nemi yüksek yeri sever. Gelişme döneminde 18-24 °C, kışın 15-18 °C ısı ister. Yazın kireçsiz su ile bolca sulanmalı ve yapraklara su püskürtülmelidir. Tohum, çelik ve ayırma ile üretilebilir.
http://www.volkanderinbay.net/
Süs Bitkileri Prof.Dr.Ahmet MENGÜÇ
Cordyline (Kordilin) Yetiştiriciliği
Reviewed by Unknown
on
12:18
Rating:

Post a Comment