Calceolaria (Çanta Çiçeği, Terlik Otu)


Calceolaria (Çanta Çiçeği)
Scraphulariaceae familyasmdandır. Çok az türü kültüre alınıp, saksı çiçeği olarak kullanılmaktadır. Böyle kullanılan önemli türleri; otsu karakterli. Calceolaria grandiflora, calceolaria hybrida ev. "Grandiflora" dır. C. grandiflora'nın çiçekleri iri Fakat azdır. C. hybrîda "Grandiflora" ise küçük ve orta boylu ancak fazla çiçeklidir.
Saksı çiçeği olarak yetiştirilen C. grandiflora tohumla üretilir. Tohumları çok küçük olup, kumsal bir harca ekilip üstü kapatılmaz ancak biraz bastırılır. Ekim, Temmuz-Ağustos ayında yapılır. Tohum ekilen kasaların üzeri bir camla kapatılır ve nemli bir ortam sağlanmış olur.
CALCEOLARIA(Çanta Çiçeği, Terlik Otu)'nın Ekolojik İstekleri:
Işıklı bir ortama ve mutedil derecede bir ısıya ihtiyaç duyarlar ilkbaharda çiçek açarlar. Bu mevsimde saksı içerisindeki bitkiler 12-16 °C de gölgeli bir mahalde muhafaza edilir ve bol miktarda sulanırlar. Çiçek açma bittiğinde sulama durdurulur. Tohumla üretilir.
Çanta Çiçeği (Calceolaria x herbeohybrida)


Genel Özellikleri
Şili ve Peru’nun Andlar Bölgesi anavatanıdır. Çiçekleri çok değişik renklerde ve ilginç görünümlü, otsu yapıda iç mekan süs bitkileridir. Tabiatta 400 türü bulunan Calceolaria cinsinin başka yastıklarda ve saksılarda yetişen önemli türleri C.integrifolia,C.mexicana,C.scabiosifolia’dır.
İklim Özellikleri
En iyi gelişimi gösteren optimum sıcaklık 10-12C’ler arasıda gösterir. Özellikle çiçeklenme döneminde nemli ortam ister. Ayrıca aydınlık yarı gölge yerleri sever.
Toprak Özellikleri
Hacim olarak 2 kısım kumlu tın toprağına 1 kısım yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi ve dişli kumun eklenmesiyle elde edilen karışım kullanılır. Ayrıca yine toprak harcı hacim olarak 2 kısım tınlı toprak ile 1 ‘er kısım turba, yaprak çürüntüsü ve kumun karışımıyla oluşan harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği
Üretimi tohum ile yapılır.Tohumlar Haziran ayında herhangi bir tohum kompostuna ekilerek çimlendiril.Ekilen tohumların üzeri kapanmaz,ancak biraz bastırılır.Tohum kasalarının üzeri cam ile örtülerek gölge bir yerde muhafaza edilir. Çimlenme 7-10 gün içerisinde olur.Mart-Haziran ayları arası haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
Büyüme ve özellikle çiçeklenme döneminde bol su verilir. Çiçeklenme bittikten sonra sulama durdurulur ve artık bitkiden yararlanılmaz.
Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Önemli hastalıkları Virüs, Kök Çürüklüğü ve Solgunluk tur
Calceolaria (Çanta Çiçeği, Terlik Otu) Calceolaria (Çanta Çiçeği, Terlik Otu) Reviewed by Unknown on 12:13 Rating: 5

Hiç yorum yok