Porsuk (Taxus) Yetiştiriciliği



TAXUS YETİŞTİRİCİLİĞİ: PORSUK
Taxodiaceae (Porsuk): Çok büyük ağaçlar bu grupta yer alır. Dağınık bir form
gösterir. Yapraklar pul şeklinde ve yassıdır.
 Bilimsel Sınıflandırma
 Âlem: Plantae
 Bölüm: Pinophyta
 Sınıf: Pinopsida
 Takım: Pinales
 Familya: Taxaceae
 Cins: Taxus
Genel Özellikleri
Asya’ da, Himalayalar’ da, Akdeniz çevresinde ve Anadolu’ nun kuzey bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Yaz kış yeşil, ağaç veya çalı formunda, bol ve sık dallıdır.
Yaprakları iğne biçiminde, yassı, yumuşak, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil renklidir.
Porsuk (Taxus) Üretimi :
Tohum, Çelik ve aşı ile üretilir.
Porsuk'un (Taxus)Tohumla Üretimi : Tohumla Üretim daha çok Taxus Cuspidata Capilata da (Japon porsuğu) yapılmaktadır.Bunun için tohumlar peat veya buna benzer ortamda 20 derecede 3 ay, daha sonra 4 derecede 4 ay katlanırlar 2 yıl tohum yastığında,2 yıl tohum tavasında ve 3-4 yılda fidanlıltaki geliştirme yastığında tutulduktan sonra dikime hazır hale gelirler.
Porsuk (Taxus) 'un Çelikle Üretimi : Çelikler Eylül Ekim aylarında o yılkı sürgünlerden 15- 20 cm uzunluğunda hazırlanır.Dipçikli çelik en uygunudur.Çelikler 50 mg/ı NAA ile muamele edilerek soğuk yastıklardaki 2 kısım peat +1 kısım kum karışımına dikilir.Haziran ayında köklenen çelikler açık alana alınır.Çelikler serada köklendirilecekse Kasım Aralık Aylarında hazırlanır.Hazırlanan çeliler kumda köklendirilir.bu esnada sera sıcaklığı 10-13 kök bölgesindeki sıcaklık ise 21 derece olmalıdır. köklenme 2 ay içinde oluşur.ikinci köklerin çıkmasından sonra sökümü yapılmalıdır.
Porsuk (Taxus) Aşı İle üretimi : Aşı ile üretim tohum ve çelikle üretimi zor olan seçkin kolonların üretiminde uygulanır. Anaçolarak taxus baccata kullanılır.
Ekolojik İstekler
Gölge ve yarı gölge ortamları sever. Hemen her toprağa uyum gösterseler de, besin maddece zengin topraklardan hoşlanır. Ortam devamlı kurak olmamak şartı ile kirece karşıda dayanıklıdır. Yüksek hava nispi nemi ister.
Peyzajda Kullanımı
Kent iklimine ve rüzgâra dayanıklıdır. Tek ya da grup hâlinde veya çit bitkisi olarak kullanılabilir. Çok uzun yaşayan bu ağaçlar park ve bahçelere ayrı bir değer katmaktadır.
Önemli Türleri
Taxus baccata: Adi Porsuk
Akdeniz ve Kafkasya’ da doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde Ege ve Marmara Bölgelerinde ormanlık alanlarda görülmektedir. Besin maddesince zengin, kuru asidik topraklarda yetişebilmektedir. Dona dayanıklıdır. Yüksek hava nispi nemi ister. Bol aydınlık yerlerde yetişir. Meyvesi sert kabuklu sarı ya da kırmızı renklidir. Meyveler sonbaharda olgunlaşır ve yenilebilir. Yapraklarını kışın dökmezler. Genç sürgünler yeşil renkli ve sık dallanmaktadır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilmektedir.
Karşılaşılan Önemli Hastalıklar ve Zararlılar
Kabuklu bit, kın kanatlılar, kırmızı örümcek en çok görülen zararlılardır. Kök çürüklüğü ise görülen hastalıkların başında gelir.

Türler,
Adi Porsuk (Yaygın porsuk ) (Taxus baccata) Türkiye.
Pasifik porsuğu (Taxus brevifolia)
Kanada porsuğu (Taxus canadensis)
Çin porsuğu (Taxus chinensis)
Japon porsuğu (Taxus cuspidata)
Florida porsuğu (Taxus floridana)
Meksika porsuğu (Taxus globosa)
Sumatra porsuğu (Taxus sumatrana)
Himalaya porsuğu (Taxus wallichiana)
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Süs Bitkileri-Prof.Dr.Ahmet MENGÜÇ
Porsuk (Taxus) Yetiştiriciliği Porsuk (Taxus) Yetiştiriciliği Reviewed by Unknown on 03:38 Rating: 5

Hiç yorum yok