Kum Otu ( Arenaria) Yetiştiriciliği

ARENARİA YETİŞTİRİCİLİĞİ
1. Genel Özellikleri
Bilimsel Sınıflandırma
 Âlem: Plantae
 Şube: Magnoliophyta
 Sınıf: Magnoliopsida
 Takım: Caryophyllales
 Familya: Caryophyllaceae
 Botanik Adı: Arenaria
 Türkçe Adı: Kum otu
Step bölgelerde, taş aralıklarında gelişen, çok fazla istekleri olmayan küçük, dayanıklı yıllık, çok yıllık ya da sürünücü bitkilerdir. Ülkemizde 41 türü bulunmaktadır.

Fotoğraf 1: Arenaria bitkisinin genel görünüşü
Beyaz renkli, çiçekleri Mayıs-Haziran’da açan güzel bitkilerdir.
2. Üretimi
Üretimi dökülen tohumların toplanması ve ilkbaharda seralarda saksılara ekimi ile yapılır. Güneşli sıcak yerlerde, ilkbaharda açık alanda da tohum ekimi yapılabilir. Aynı zamanda Nisan-Eylül aylarında çelik ve kök parçaları ile de üretim yapılabilir. Vegatatif üretim daha çok melez ve seçkin çeşitlerde kullanılır.
3. Ekolojik İstekleri
Nemli, kumlu ve çakıllı balçık toprakları severler. Çakıllı, bazı yaprak çürüntüleri ile zenginleştirilmiş kumlu topraklarda da yetiştirilirler.
4. Peyzajda Kullanımı
Teraslarda, havuz kenarlarında ve yaya yolu boylarında yetiştirilir. Güneşli kaya bahçelerinde kullanılır. Yosun örneği bir halı gibi toprak yüzeyini tamamen örterler. Ancak çok fazla gösterişli değildirler.
5. Önemli Türleri
 Arenaria balearica: Gölgeli yerleri ve yaprak çürüntülü bol kompost içlerini tercih ederler. Mayıs-Haziran aylarında açan çiçekleri beyaz renklidir ve bitki 7,5 cm boy yapar. “Mos’’ çeşidi, ancak 5–7,5 cm boy yapar ve sadece örtü
elemanı olarak kullanılır.
Fotoğraf 2: Arenaria balearica bitkisinin değişik görünüşleri

 Arenaria montana: Kaya bahçelerinde, güneşli kesimlerde ve iyi işlenmiş topraklarda yetişir. Mayıs-temmuz aylarında çiçek açar ve beyaz renklidir. Bitki 12,5 cm boy yapar.

Fotoğraf 3: Arenaria montana bitkisinin genel görünüşü
“Montain” çeşidi 10–15 cm boy yapar. Çiçekleri beyaz ve geniştir. Dökülen ya da ekilen tohumlarla üretimleri yapılır. Erken ilkbaharda yetişen fideler tarhlara 15–20 cm ara ile dikilirler. Meydana gelen fideler çok seyrek ise erken tohum dökümü ile çıplak kalan kısımlar yeniden ekilerek tamamlanır.
 Arenaria purpurascens: 7,5 cm boy yapar. Haziran-Temmuz ayında çiçek açan bu türün çiçekleri kırmızımsı-purpur renklidir.
Fotoğraf 4: Arenaria purpurascens bitkinin genel görünüşü

 Arenaria tetraquetra: 7,5 cm boy yapar. Haziran ayında çiçek açan bu türün çiçekleri beyaz renklidir. Moloz yığınları içinde yetişir. Arenaria’ ların içinde en iyisi ve en uygun olanıdır.

Fotoğraf 5: Arenaria tetraquetra bitkinin değişik görünüşleri
 Arenaria verna caespitosa: Sık, yosuna benzeyen parlak yeşil yaprakları vardır. Yazın küçük beyaz çiçekler açar. Çime göre daha fazla su ister. Toprak gevşek yapıda, bir miktar peat yosunu karıştırılmış olmalıdır. Dar şeritler halinde kesilip gevşetilmeleri gerekir. Aksi halde kalabalık bir görüntü halini alır.


Fotoğraf 6: Arenaria verna caespitosa bitkisinin genel görünüşü
Dikim yapılırken 30–60 cm aralıklarla dikilmeleri gerekir. Kısmi gölgeli yerleri tercih ederler. Ancak dikildikleri yerler güneş de görmelidir. Yarı gölge yerlere adapte olurlar.
6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
En önemli hastalığı kurşuni küf, zararlıları ise kabuklu ve unlu bitlerdir.
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Kum Otu ( Arenaria) Yetiştiriciliği Kum Otu ( Arenaria) Yetiştiriciliği Reviewed by Unknown on 09:05 Rating: 5

Hiç yorum yok