Gül (Rosa ) Genel Özellikleri
.bmp)
Gül (Rosa sp).Rosaceae familyasından olup M.Ö. 4000 yılından beri üretilmektedir. Bu günde gerek kesme çiçek olarak gerekse bağ ve bahçe bitkisi olarak ve kozmetik sanayiinde kullanılmak üzere en fazla üretimi yapılan bitkilerdendir.
Bugun yetiştirilicikte , pratik olarak gülleri şöyle sınıflandırabiliriz.
*Hybrid Tea Güller,
*Floribunda Güller,
*Çok tonlu Güller,
*Tırmanıcı Güller,
*Yayılıcı Güller,
*Polyantha Güller,
*Minyatür Güller
Günümüzde mevcut tea güller Rosa gallica ile rosa chinensis'in melezlemesimden meydana gelmişlerdir.Önce Çin Melezi (Rosa chinensis) elde edilmiş, rosa chinensis , rosa centifolia ile melezlenerek rosa edward ; bu da rosa gallica ile melezlenerek rosa bourbon meydana gelmiştir.Çin melezi rosa bourbon ve rosa damescana 'nın üçlü melezlemesinden meydana gelen iki generasyon ile , bu günkü melez yediveren gülleri geliştirilmiştir.
Çiçeğin devamlılığını sağlamak için yediveren güller Rosa chinensis odorato ile melezlenerek hybrid tea güller elde edilmiştir.
Floribunda güller ise Danimarkalı gül melezcisi Suent Poulson tarafından geliştirilmiş olup polyantha gülleri kapsar . Hybrid tea güller ve Floribunda güller kesme içiçek çeşitlerini ihtiva ederler.
Genel olarak köklü fidan yetiştiriciliği tohum, çelik ve aşı ile yapılır. Sera gülcülüğü için gerekli olan anaç üretimi tohumdan veya çelikten yapılmaktadır.Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, uzun ömürlü bir bitkidir. Bol saçak köklüdür.Gövde ve dalları dikenlidir. Çiçekleri 5 çanak yapraklıdır. Erkek organları sarı başlıdır. Çok değişik çiçek rengine sahiptir. Çiçekler pembe, beyaz, kırmızı, sarı, portakal renklerinde olabilir. Yabani gül olan kuşburnunun meyveleri C vitamini yönünden zengindir. Güller üzerinde yapılan melezleme çalışmaları, yüzlerce yeni kültür formunun oluşmasını sağlamıştır.
Bugun yetiştirilicikte , pratik olarak gülleri şöyle sınıflandırabiliriz.
*Hybrid Tea Güller,
*Floribunda Güller,
*Çok tonlu Güller,
*Tırmanıcı Güller,
*Yayılıcı Güller,
*Polyantha Güller,
*Minyatür Güller
Günümüzde mevcut tea güller Rosa gallica ile rosa chinensis'in melezlemesimden meydana gelmişlerdir.Önce Çin Melezi (Rosa chinensis) elde edilmiş, rosa chinensis , rosa centifolia ile melezlenerek rosa edward ; bu da rosa gallica ile melezlenerek rosa bourbon meydana gelmiştir.Çin melezi rosa bourbon ve rosa damescana 'nın üçlü melezlemesinden meydana gelen iki generasyon ile , bu günkü melez yediveren gülleri geliştirilmiştir.
Çiçeğin devamlılığını sağlamak için yediveren güller Rosa chinensis odorato ile melezlenerek hybrid tea güller elde edilmiştir.
Floribunda güller ise Danimarkalı gül melezcisi Suent Poulson tarafından geliştirilmiş olup polyantha gülleri kapsar . Hybrid tea güller ve Floribunda güller kesme içiçek çeşitlerini ihtiva ederler.
Genel olarak köklü fidan yetiştiriciliği tohum, çelik ve aşı ile yapılır. Sera gülcülüğü için gerekli olan anaç üretimi tohumdan veya çelikten yapılmaktadır.Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, uzun ömürlü bir bitkidir. Bol saçak köklüdür.Gövde ve dalları dikenlidir. Çiçekleri 5 çanak yapraklıdır. Erkek organları sarı başlıdır. Çok değişik çiçek rengine sahiptir. Çiçekler pembe, beyaz, kırmızı, sarı, portakal renklerinde olabilir. Yabani gül olan kuşburnunun meyveleri C vitamini yönünden zengindir. Güller üzerinde yapılan melezleme çalışmaları, yüzlerce yeni kültür formunun oluşmasını sağlamıştır.
Kaynak :
Süs Bilgileri :Prof.Dr.Ahmet MENGÜÇ
http://www.megep.meb.gov.tr
Gül (Rosa ) Genel Özellikleri
Reviewed by Unknown
on
05:33
Rating:
.bmp)
Post a Comment