Çİm Tohumlarının Ekimi

Çim alanların başarılı bir şekilde tesis edilmesi için ekim en önemli uygulamadır. Tohum kalitesi ne denli yüksek olursa olsun, ekim sırasında yapılacak hatalar başarısızlığa neden olur.
Ekim Zamanı
Çim bitkilerinin ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı, toprak nemi, yabancı ot durumu, hastalık ve zararlılar ile bazı türlerin özel çimlenme istekleri gibi faktörler gözönüne alınır. Genel olarak, çim bitkilerinin sıcaklık ve nemin en uygun olduğu dönemlerde ekilmesi önerilir.
Serin mevsim çim bitkilerinin tohumları en az 1–5 0C arasındaki sıcaklıklarda çimlenebilir. Ancak çimlenme süresi çok uzar. Sıcaklık arttıkça çimlenme hızı ve gücü yükselir. Ekim yatağında sıcaklık 15- 20 0C ye ulaştığında çimlenme hızlanır ve fideler ekimden kısa bir süre sonra toprak yüzeyinde görülür Sıcaklığın 25–30 0C üzerine çıkması halinde çimlenme oranı yeniden düşer, fide gelişimi zayıflar.
Ekim Derinliği
Çim bitkilerinde ekim derinliği tohum iriliği ile yakından ilişkilidir. Küçük tohumlar yüzlek, iri tohumlar derinlere güvenle ekilir. Küçük tohumlu türler normal ekim derinliği 0,2– 0,5 cm kadardır. Yüzlek ekilen tohumların iyi bir şekilde çimlenmesi için toprak yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Ekim Şekli
Çim tohumları elle serpilerek ekilir. Bu yöntemde önemli olan tohumların homojen dağılımını sağlamaktır. Serpme işlemi rüzgarsız bir güde yapılmalıdır. Bununla beraber alet makineler kullanılarak da ekim yapılabilir.Ekimlerde zayıf çkış veya çm alanında yer yer boşluklar görülebilir. Bunun nedenleri arasında; toprak yüeyinin çbuk kuruması, yağmurun ya da sulamanın etkisi ile erozyon, yıkanma ve kaymak tabakasının oluşması sayılabilir.
Kapak
Düzenli bir çıkışın sağlanması ve kaymak tabakasının oluşumunun engellenmesi macıyla tohumların Üerine kapak atılmaktadır. Kapak tabakası, yağmur ve sulama suyu erozyonunu önlediği gibi rüzgarların olumsuz etkisini de en aza indirir. Ayrıca kapak malzemesinin iyi su tutması, tohumların çimlenmesi için uygun bir ortamdır. Kapak olarak seçim yaparken, hastalık ve zararlılardan arındırılmış olmasına, yabancı ot içermemesine dikkat etmeliyiz. Bunun yanında uygulama ve bulunma kolaylığına da dikkat etmeliyiz.Yurdumuzda tüm bu faktörler göz önüne alındığında kapak malzemesi olarak ahır gübresi, torf, kaliteli kumlu- tınlı toprak kullanılmaktadır. İyi yanmış ahır gübresi fumige edildikten ve elendikten sonra rahatlıkla kullanılabilir. Tohum ekiminden sonra ahır gübresi olarak toprak yüzeyine, türlerin tohum iriliğine göre 0,2 -1 cm kalınlığında ( 2 – 10 m 3 / da ) tabaka halinde serilir ve üzerinden merdane geçirilir. Ahır gübresinin pahalı olduğu yerlerde gübre+ toprak kullanılabilir. Diğer bir kapak malzemesi de torftur. Herhangi bir hastalık ve zararlı etmeni taşımadığı için ahır gübresinden daha uygundur. Ancak daha pahalıdır.
Ekim Oranı
Çim ekimlerinde birim alana atılacak tohum miktarı olduk.a değişkendir. Genel bir kural olarak küçük tohumlarda daha az, iri tohumlu türlerde daha fazla tohum atılır. Ayrıca makine ile ekimlerde elle ekime göre daha az tohum kullanılır.Çim alanlarında kardeş sıklığı tülere göe değişiklik gçterir. Çm ne kadar çok kardeşlenirse o kadar az tohum atılabilir. Kaliteli çim çeşitlerinin çok kardeşlendiği düşünülürse atılacak miktarın daha da az olacağı şüphesizdir. Ancak birim alana fazla tohum kullanılması ilk çıkış döneminde olumlu bir etki yapar.
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Çİm Tohumlarının Ekimi Çİm Tohumlarının Ekimi Reviewed by Unknown on 05:01 Rating: 5

Hiç yorum yok