Soğan Benzeri Gövdelerle Üretim
Soğan Benzeri Gövdelerle Üretim İki şekilde üretilir.
Yavru soğanımsı gövdeler: Soğanımsı gövdelerde çiçek oluşumu, soğanlarda olduğu gibi bir önceki mevsimde ve özellikle çiçeklenmeden önceki devrede,soğanımsı gövdede biriktirilen depo maddeleri miktarına bağlıdır.



Yavru soğanımsı gövdeler: Soğanımsı gövdelerde çiçek oluşumu, soğanlarda olduğu gibi bir önceki mevsimde ve özellikle çiçeklenmeden önceki devrede,soğanımsı gövdede biriktirilen depo maddeleri miktarına bağlıdır.

Resim : Yavru soğanların yapısı

Resim 1: Hasat sonrası yavru soğanlar

Resim : Büyüklüğüne göre ayrılmış yavru soğanlar
Çiçeklenmeden sonra bitkilerin toprak üstü kısımları don nedeniyle ölünceye kadar sökülmez. Sökümden sonra bitkiler, kafesli kasalar üzerine yerleştirilerek havalandırılır. 35 0C’de, % 80–85 nemde olgunlaşmaya bırakılır. Bundan sonra yeni ve eski soğanımsı gövdeler, gövdecikler ve toprak üstü kısımları birbirinden kolaylıkla ayrılır. Soğanımsı gövdeler iriliklerine göre sınıflandırılarak hastalıklı olanlar atılır ve sağlam olanlar fungusla
ilaçlanarak bir hafta süreyle sıcak bir yere ayrılır. Daha sonra 5 0C’de iyi havalandırılan ve kurumaya engel olmak için bağıl nemi % 70-80 de tutulan odalarda saklanır. Dikimden önce soğanımsı gövdeler tekrar ilaçlanır.
Kralenlerle üretim: Çiçek soğanlarının çoğu gelişme döneminin sonunda ana soğanın tabanı çevresinde kralen adı verilen, dışı sert kabukla kaplı 3 cm çevreden daha küçük soğanlar oluşturur. Bu küçük soğanlar hasat zamanına kadar ana soğana bağlı kalır.
Bu yöntemle üretilen bitkilere en uygun bitki glayöldür. Glayöller oldukça çok sayıda kralen oluşturur. Glayöl soğanımsı yumrusundan yaklaşık 5–30 arasında değişen kralen alınır. Bir kralenden standart bir soğanımsı yumru ortalama olarak iki yılda elde edilir.
Birinci yıl ekilen kralenler yaz ya da güz hasat edilir, elde edilen bu kralenler tekrar dikilir.İkinci yılın sonunda ticari büyüklüğüne ulaşır. Bu arada yine çok sayıda kralen oluşmaya
devam eder ve üretim bu şekilde yapılır.

Çiçeklenmeden sonra bitkilerin toprak üstü kısımları don nedeniyle ölünceye kadar sökülmez. Sökümden sonra bitkiler, kafesli kasalar üzerine yerleştirilerek havalandırılır. 35 0C’de, % 80–85 nemde olgunlaşmaya bırakılır. Bundan sonra yeni ve eski soğanımsı gövdeler, gövdecikler ve toprak üstü kısımları birbirinden kolaylıkla ayrılır. Soğanımsı gövdeler iriliklerine göre sınıflandırılarak hastalıklı olanlar atılır ve sağlam olanlar fungusla
ilaçlanarak bir hafta süreyle sıcak bir yere ayrılır. Daha sonra 5 0C’de iyi havalandırılan ve kurumaya engel olmak için bağıl nemi % 70-80 de tutulan odalarda saklanır. Dikimden önce soğanımsı gövdeler tekrar ilaçlanır.
Kralenlerle üretim: Çiçek soğanlarının çoğu gelişme döneminin sonunda ana soğanın tabanı çevresinde kralen adı verilen, dışı sert kabukla kaplı 3 cm çevreden daha küçük soğanlar oluşturur. Bu küçük soğanlar hasat zamanına kadar ana soğana bağlı kalır.
Bu yöntemle üretilen bitkilere en uygun bitki glayöldür. Glayöller oldukça çok sayıda kralen oluşturur. Glayöl soğanımsı yumrusundan yaklaşık 5–30 arasında değişen kralen alınır. Bir kralenden standart bir soğanımsı yumru ortalama olarak iki yılda elde edilir.
Birinci yıl ekilen kralenler yaz ya da güz hasat edilir, elde edilen bu kralenler tekrar dikilir.İkinci yılın sonunda ticari büyüklüğüne ulaşır. Bu arada yine çok sayıda kralen oluşmaya
devam eder ve üretim bu şekilde yapılır.

Resim : Üretimde kullanılan kralenler
Kralenlerin çimlenmeleri bazı koşulların gerçekleşmesine bağlıdır. Sert kabuklu olduklarından ekimden önce bazı çimlenmeyi uyarıcı işlemlere tabi tutulur. Bunların en yaygın olanı sıcak suda bekletmektir. Bu yolla çimlenme kolaylaştığı gibi fungus hastalıklarına karşı savaşılmış olunur.
Bu uygulama için kralenler önce 24 saat 15–20 0C’de iki kez yumuşatılır. Daha sonra yeterli miktarda ve 53–55 0C suda yarım saat bekletilir. Bu uygulama sırasında sıcaklığın 57 0C’nin üzerine çıkmamasına özen gösterilmelidir. Daha sonra kralenler normal suya daldırılarak soğutulur. Birkaç gün gölge ve havadar bir yerde kralenler 2–10 0C’de depo edilir.
Kralenler güney bölgelerinde şubat, diğer bölgelerde ise mart - nisan aylarında toprak tava gelir gelmez dikilir. Ekim hafif topraklara 3 cm derinlikte el veya mibzerle yapılır.Kralenlerin hasada geldiği yaprakların sararması ile anlaşılır.
Kralenlerin çimlenmeleri bazı koşulların gerçekleşmesine bağlıdır. Sert kabuklu olduklarından ekimden önce bazı çimlenmeyi uyarıcı işlemlere tabi tutulur. Bunların en yaygın olanı sıcak suda bekletmektir. Bu yolla çimlenme kolaylaştığı gibi fungus hastalıklarına karşı savaşılmış olunur.
Bu uygulama için kralenler önce 24 saat 15–20 0C’de iki kez yumuşatılır. Daha sonra yeterli miktarda ve 53–55 0C suda yarım saat bekletilir. Bu uygulama sırasında sıcaklığın 57 0C’nin üzerine çıkmamasına özen gösterilmelidir. Daha sonra kralenler normal suya daldırılarak soğutulur. Birkaç gün gölge ve havadar bir yerde kralenler 2–10 0C’de depo edilir.
Kralenler güney bölgelerinde şubat, diğer bölgelerde ise mart - nisan aylarında toprak tava gelir gelmez dikilir. Ekim hafif topraklara 3 cm derinlikte el veya mibzerle yapılır.Kralenlerin hasada geldiği yaprakların sararması ile anlaşılır.
Soğan Benzeri Gövdelerle Üretim
Reviewed by Unknown
on
11:00
Rating:

Post a Comment