Monstera (Deve Tabanı) Yetiştiriciliği



Araceae familyasındandır. Tropik Amerika'da doğal olarak yetişen 30 kadar türü olup. herdem yeşil, tırmanıcı bitkilerdir. Önemli türleri Monstera deliciosa (syn. Philodendron persutum) ve M.d.borsigfana'dır. Yaprakları diğerinden küçük ve az parçalıdır.
Deve Tabanı (Monstera deliciosa)
Genel Özellikleri
Yaprakları koyu yeşil, büyük parçalı ve delikli derimsi yapıda; yaprak sapları uzun, gövdesi kuvvetli ve odunsu, hava köklerine sahip, tırmanıcı nitelikte süs bitkileridir. Anavatanı Meksika’ dır. Tabiatta 50 türü bulunan Monstera cinsinin başka sis bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri M.a*****inata, M.obligua ve M.pertusa’dır.
İklim İstekleri
İklim İstekleri
Bitki 12-25 C sıcaklıklar arasında bulundurulabilir. Büyüme 18 C sıcaklıkta başlar, 7 C’de kesinlikle zarar görür. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, yarı gölge veya gölge yerlerde iyi gelişirler. Bitkinin doğrudan güneş ışığı alan veya yoğun gölge yerlerde bulundurulması doğru değildir. Yakıcı güneş ışığı yaprakların sararmasına; yoğun gölge ise yaprak saplarının uzamasına neden olur.
Toprak İstekleri
Toprak İstekleri
John Innes saksı kompostu No.3’te iyi gelişir. Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur. Ayrıca hacim olarak 2 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım dişli kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Teknikleri
Üretim Teknikleri
Üretimi tepe veya göz çelikleri ve hava daldırması ile yapılır. Tepe çelikleri ile üretimde,uç sürgünleri birer olgun yaprak içerecek şekilde Haziran ayında kesilir. Hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Ortam sıcaklığı 24-27C dolayında tutulduğu taktirde çelikler 3-4 hafta içerisinde köklenmeye başlarlar. Göz çelikleri,bitki gövdesinin her parçada bir adet göz bulunacak şekilde Haziran-Ağustos ayları arasında kesilmesi ile hazırlanır. Göz çelikleri de tepe çeliklerinde olduğu gibi köklendirilir. Başka bir üretim şekli ise; Ocak ayında uzun bir sürgün 24-27C sıcaklığı haiz üretme yastığına yatırılarak üzeri nemli turba ve kum karışımı ile örtülür. Köklenme olduktan sonra boğumlar kesilerek ayrılır. Monstera’lardan başka bir üretim şeklide hava daldırması yöntemidir.
Gübreleme
Gübreleme
Gen bitkilerde her yıl,Yaşlı bitkilerde 2-3 yılda bir Nisan ayında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
Sulama
Yazın bitkilere bol su verilmeli, sıcak havalarda yapraklara sık sık su ıslak sünger ile tozu alınır gibi silinmeli veya kireçsiz su püskürtülmelidir. Ekim-Şubat ayları arasındaki dinlenme döneminde sulama azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır.
Gübreleme
Gübreleme
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulamadır.
Hastalık ve Zararlıları
Hastalık ve Zararlıları
En önemli hastalığı Kök Çürüklüğü, zararlıları ise Sümüklü böcekler, Kabuklu ve Unlu Bitler’dir.
Monstera (Deve Tabanı) Yetiştiriciliği
Reviewed by Unknown
on
12:33
Rating:

Post a Comment