Gasteria Yetiştiriciliği



Sığır Dili (Gasteria verrucosa)
Yaprakları karşılıklı, uzun ve dar, yeşil renkte, beyaz pürtükler halinde lekeli, sukkullent karakterli iç mekan süs bitkileridir. Anavatanı Güney Afrika’nın kurak bölgeleridir. Tabiatta 70 türü bulunan Gasteria cinsinin G.verrucosa’dan başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri G.brevifolia ve G.maculata’dır.
İklim İstekleri
Kışın sıcaklık 5C’nin altına düşmemelidir. Orantılı nemi düşük yerlerde zarar görmeden yetişebilir. Aydınlık, ama doğrudan güneş ışığı almayan yarı gölge yerlerde bulundurulmalıdır.
Toprak İstekleri
John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
Üretim Tekniği
Sığır Dili’nin üretimi ayırma, çelik veya tohum ile yapılır. Ayırma saksı değiştirme sırasında yavru bitkilerin keskin bir bıçakla alınması ile olur. Yaprak çelikleri bitkinin alt yapraklarından yaz aylarında alınır. Bu çelikler 2-3 gün kurutulduktan sonra, John Innes saksı kompostu No.2’de köklendirilir. Seyrek olarak tohumla da üretilir. John Innes saksı kompostuna İlkbaharda ekilir. Tohum kasaları gölge ve nemli yerde 21C’de muhafaza edilir.
Gübreleme
Her 2 yılda bir mart ayında saksı değiştirme yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1 g/1 kaktüs gübresi verilir.
Saksı Değiştirme :
iki yılda bir mart ,nisan aylarında yapılır
Sulama
Yazın bitki orta derecede sulanmalı, ancak saksı toprağının kurumasına izin verilmemelidir. Kışın ise kök çürümelerini önlemek için, özellikle Ekim’den Şubat’a kadar olan dinlenme döneminde verilen su miktarı en aza indirilmelidir.
Budama
Budama gerektirmez.
Gasteria Yetiştiriciliği Gasteria Yetiştiriciliği Reviewed by Unknown on 12:26 Rating: 5

Hiç yorum yok