Pittosporum

Pittosporum Pitlosporaceae tamılyasındandır. Tropik Asya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika'da doğal olarak yaşar 150 kadar türü vardır. Herdem yeşil ağaç. ağaççık ve çalı formundaki bitkilerdir. Yapraklan almaçlı veya çevrel dizilidir. Çiçekler sürgün ucunda, tek veya şemsıyemsı salkım kuruluşunda, güzel kokulu ve taç yaprakları 5 tanedir. Çanak yaprakları serbest veya alt bölümleri birleşmiş ve arkaya doğru kıvrılmışlardır. Yumurtalık 2-4 gözlü olup. yuvarlak veya yumurta biçimindedir.
Yetişme koşullan bakımından. ılıman iklimleri sever. Killi, hümüslü topraklarda iyi gelişir.
Yetişme koşullan bakımından. ılıman iklimleri sever. Killi, hümüslü topraklarda iyi gelişir.
Pittosporum tobira (japon Pittosuporumu)

En tanınmış türüdür. Japonya ve Çin" de doğal olarak yetişir. 5 m kadar boylanabilen. ağa cık veya çalı formunda, herdem yeşil bitkilerdir. Dalları sık, yaprakları sert. derimsi, 3-cm uzunlukta ters yumurta biçiminde, ucu yuvarlak, sapla birleşen yere doğru sivric Üst yüzü parlak koyu yeşil renkli ve tüysüzdür Çiçekleri krem rengi, sürgün ucunda şem: yemsi salkım kuruluşunda ve güzel kokuludur. Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar. Me ve kapsül meyve durumunda olup içinde çok sayıda yapışkan tohum vardır.
Üretimi tohum ve çelikle olur. Tohumla üretim kolaydır. Çimlenme kolay olmaktadır. Anc tohumlar bir torbaya konup birkaç saniye kaynar suya daldırılırsa çimlenme oranı artar. U gun koşullarda İlkbaharda ekilen tohumlardan. Sonbaharda 30 cm boyunda bitkiler elde edilebilir.
Çelikle üretimde, sürgünler pişkinleştikten sonra hazırlanan yarı odun çelikleri, % 0.8' lik toz IBA veya 4000 ppl' lık IBA solüsyonuyla muamele edilerek şişlemede köklendirilirler. Kök-lenen çelikler küçük saksılara veya tüplere dikilerek, soğuk cemakan ve plastik seralara alınırlar İlkbahara kadar burada tutularak kış aylarında soğuklardan muhafaza edilirler.
Pittosporum
Reviewed by Unknown
on
11:32
Rating:

Post a Comment