Çim Bitkisinin Çimlenmesi ve Sürmesi

Ekilen tohumların çimlenmesini iklim ve toprak şartları büyük ölçüde etkiler. Hızlı bir çimlenme için ortamda, yeterli su ve oksijenin bulunması, sıcaklık ve ışık şartlarının da uygun olması gerekir. çimlenme işlemi tohumun su alması ile başlar. Ekilen tohumlar, bitki türüne göre ve ekim mevsimine bağlı olarak 7- 21 g.n arasında .imlenirler. Uygun şartlarda ekilen tohumlardan bir sürgün ve sayıları 3–5 arasında değişen çim kökleri ve tekli yaprakçık oluşur. Başlangıçta sarı renkli olan sürgünler toprak yüzeyine ulaştığında yeşil renk alır. Çim kökleri bir süre görev yaptıktan sonra esas k.kler gelişmeye başlar. .im alanlarda k.t. veyaseyrek çıkışa çok rastlanır. Bunun nedeni olarak, kötü tohum, derin ekim, kaymak tabakası bağlama, gübre ve ilaç zararı, tuzluluk, hastalık ve zararlıların olumsuz etkileri sayılabilir.
Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr
Çim Bitkisinin Çimlenmesi ve Sürmesi Çim Bitkisinin Çimlenmesi ve Sürmesi Reviewed by Unknown on 05:09 Rating: 5

Hiç yorum yok